С конферентна връзка в условията на инзвънредно положение, наложено в страната, заради коронавируса „СOVID 19“ Спортно училище „Дръстър“ Силистра отбелязва своя 15-ти патронен празник. Както за всеки училищен празник, така и сега, учители и ученици сами подготвиха програмата за честването, с което особено се гордеем.

 

 

 

 

Поздрав от господин Суров, директор на Спортно училище „Дръстър“ за празника на училището, който се проведе  чрез Google meet, въпреки извънредното положение: 

Снимка на Спортно училище "Дръстър".
 
 
 
 
Уважаеми колеги, скъпи ученици и приятели на Спортно училище „Дръстър“,
Тази година няма да Ви поздравя лично за патронния празник на спортното училище, но такава е ситуацията и ние трябва да спазваме правилата, защото от нас зависи всичко да приключи бързо и благополучно.
Драги спортисти, ще имате неуспехи, ще се наранявате, ще правите грешки. Ще имате периоди на депресия и отчаяние. Семейството, образованието, работата, ежедневните житейски проблеми – всичко това може да попречи на тренировките Ви. Въпреки това, вътрешната стрелка на компаса винаги трябва да показва една и съща посока – към целта.
Ние сме спортисти и дисциплината ни е присъща: сега от нас се иска само едно – концентрация, поддържане на тонуса вкъщи, учене и отново дисциплина при спазване на всички хигиенни мерки, за да може по-скоро да се видим по спортните терени и в класните стаи.
Желая на всички здраве и успех!
 
 
 
 Исторически основания

, за да се избере месец март за патронен празник на Спортно училище „Дръстър“:

 

      

 

Българската апокрифна летопис от ХІ в. съдържа текстове, които са автентични и до днес тя се анализира и цитира от сериозните учени. В третия абзац пряко се съобщава за изграждането на нов български град, който е именуван с типичната памирска дума дръстър: „И тогава след него се намери друг цар …….на …….име Испор (Аспарух). И този цар създаде велики градове: на Дунава Дръстър град; създаде и велик презид от Дунава до морето. Той създаде и Плиска град.“

        

 

В своя докторат проф. Петър Петров подчертава, че битката между българи и византийци се провежда през пролетта на  680 г. като след нея водачът на българите Аспарух завладява земите от делтата на р. Дунав до Одесос. Византийските хронисти Никифор и патриарх Никифор съобщават, че това се случва в края на месец март и е свидетелство за полагане на държавното начало по Долни Дунав. На следващата – 681 г. византийският император е принуден да подпише договор с новосъздадената вече държава, с което удостоверява нейното съществуване и санкционира международното й признание.

Ст. н. с. Петър Добрев отбелязва, че произлизайки от един източен памирски район и запазвайки се дори и в Кавказ като памирски народ, древните българи донасят със себе си по Долни Дунав множество старинни свои имена на селища от древен памирски тип. Например, името Мадара е сходно с названието на светилище Мадар, разположено недалеч от древния Балх.

         Обща особеност на всички названия е, че думите от които те произхождат, се срещат в най-старите български земи при Памир. От там произхожда думата „дръстър“, което значи „як“, „могъщ“; както и други такива думи от ежедневието на бъларите: „мундрага“ – „пръстен“; „намбар“ – „преграда“; „бору“ – „крепост“; „срем“ – „гумно“; „кръгуй“ – „сокол“; „шар“ – „пъстрота“; „бабун“ – „еретик“; „чука“ – „връх”; „битол“ – „подслон“. От старинен български произход са имена като Бисерча, Кюлевча, Сатовча, Дръмша, завършващи с особените източни суфикси, характерни за Памир и Хиндокуш.

         Важен елемент от народната култура е и специфичната роднинска система със специалните понятия за старшинство – бате, кака, шольо – малко братче, калина – голяма зълва, лале – по-малък брат на мъжа. Тази роднинска система е непозната на славяните и днес се среща във всички български земи с особените памирски думи – тате, стрина, майка.

 За колегите и учениците – събра и нареди този текст: Иван Занов, главен учител


 

Поздрав от госпожа Атанасова, зам. директор на Спортно училище „Дръстър“:
 
 
 

СКЪПИ УЧЕНИЦИ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И РОДИТЕЛИ,
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

 

 

    Спортният дух и желанието за победа превръщат Спортно училище „Дръстър“ –Силистра в място, в което се възпитават отговорни, толерантни, със силна воля и щастливи да са полезни на другите ученици. Екипът от професионалисти подкрепя младите хора да посрещат предизвикателствата на живота и сбъдват мечтите си. Мисията му е възможна, защото успява да преподаде най-тежкия урок, урока по човечност.
Посланието ми към всички е послание за отговорност, толерантност, силна воля, целеустременост и вяра в своите възможности!
В този празничния ден Ви пожелавам творческо дръзновение, ведро настроение и много добри приятели и съмишленици.
Нека в тези дни, когато преодоляваме поредното предизвикателство на живота да запазим търпение, да продължим да преследваме целите си и да бъдем преди всичко хора с големи сърца.
Уважаеми родители, благодаря Ви, че не се отказвате и учите децата на упорство и последователност! Честит празник на всички!

 

 


 

 

 
 

 

 

 

Иван Занов, главен учител
 
Здравейте, колеги!
На днешния ден нашето училище отбелязва 15-тата си година от основаването като самостоятелно училище. Значението на българската дума „дръстър“ е „як“, „могъщ“. Нека и ние се обединим, за да пазим авторитета на нашето училище!


 

Онлайн музикални поздрави поднесоха във фейсбук страницата на

 

 

 


 

 

 

ПРАЗНИК НА СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „ДРЪСТЪР“ -СИЛИСТРА, ПРОВЕДЕН ПО НЕСТАНДАРТЕН НАЧИН, ВЪПРЕКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА, ПРЕД КОИТО НИ ПОСТАВИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

 

 
Снимка на Спортно училище "Дръстър".
Снимка на Спортно училище "Дръстър".
Снимка на Спортно училище "Дръстър".
Снимка на Спортно училище "Дръстър".

 

 


 

 

Етикети: , , , , , , , , ,