История на Спортно училище „Дръстър“ – Силистра

 През лятото на 2005 година Общинският съвет в град Силистра взема решение за разкриване на Общинско спортно училище. То става факт със заповед №РД  14-66 от 07.07.2005 на Министъра на образованието и науката Игор Дамянов, публикувана в Държавен вестник, брой 60 от 22 юли 2005 година.
В България се закриваха училища, а в града ни се създаде ново – това бе истинско предизвикателство!
На 1 септември 2005 за пръв път гостоприемното ново училище разтваря врати за 98 ученика. Учебната година започва с прием две паралелки – VI   и VII клас и две паралелки –спортен профил от СОУ ”Гагарин”, с ученици в VII и VIII  клас. Спортистите са пожелали да се занимават  с един от петте вида спорт, които им предлагаме – футбол, джудо, борба, плуване и лека атлетика.

Директорът Кольо Колев, заедно с малкия, но сплотен колектив си поставят амбициозни цели. Обединява ги идеята за обучение, спорт и успех. Колегията наброява по петима : учители  по спорт и учители по общообразователни предмети, а непедагогическият персонал – четирима.   През учебната 2006/07 година училището ни нарасна с две нови паралелки – VI  и VII клас и с това броят на учениците вече е 114.За  втората година бе осъществен прием  по още един вид спорт- спортна стрелба.

Идеята за име на училището ни ”Дръстър” дойде от педагогическия колектив. Със заповед №РД -14-169 от 16 август 2006 г. на Министъра на образованието и науката е определено името на Общинско спортно училище – Силистра както следа: Общинско спортно училище „Дръстър“ – Силистра. Заповедта е публикувана в Държавен вестник бр. 73 от 05.09.2006 г.
На 17 януари 2008 година за пръв път се излъчиха 10-те най- добри спортисти за 2007 година. Този празник на спортната слава ни отличава от другите, с това че спортът създава упорити, борбени и успяващи млади хора, които разнасят спортните силистренски постижения.
В град Трявна бе изработена спортна екипировка за всички ученици, с трикольорна украса и извезан надпис –ОСУ ”Дръстър” – гр. Силистра.
На 20 март фондация „Преслав Стоянов”, представлявана от родителите на загиналия в Кербала българския рейнджър, бивш възпитаник на Спортното училище – лекоатлет, проявиха интерес към младите ни спортисти и връчиха еднократна стипендия за 2008 година в ОСУ ”Дръстър” на Петя Славчева. Тя е бъдещата ни надежда в лекоатлетическите дисциплини.
За пръв път в чест на Деня на спорта – 17 май  бе изработен и издаден училищен вестник ”Спортист”, който се реализира с помощта на учителите и учениците ни. Списването на вестника е вече традиция.
В навечерието на 24 май- празника на българската писменост и култура  през 2008 година се сдобихме с дълго чакания компютърен кабинет.
Поредната учебната 2008/09 година – след успешно положен приемен изпит по спортна подготовка постъпиха 23 ученика в VI клас.
Училището ни се развива успешно, спортните резултати радват не само треньорите, родителите  и обществеността. Получената придобивка от МОН, Община Силистра и Отдел ”Образование”- училищен автобус  се ползва за пътувания по състезания и за извозвани на 30 ученика от Айдемир и Калипетрово.
Имаме пълноценен училищен живот: всяка година отбелязваме Деня на Земята-22 април, Международния ден на книгата – 23 април, 9 май – Деня на Европа, бележити дати на видни личности. Учениците ни успешно се представят на различни  конкурси- трето място в национален конкурс  за издирвателска дейност на архивни документи в категория ”Писмени исторически източници” бе присъдена на Мария Йорданова. На общинския литературен конкурс „Любовта в нас” Айфер Рейхан спечели престижната първа награда в категорията за есе.
Сформирахме отбор „Млад огнеборец”, който с първото си участие в районното състезание на младежките противопожарни отряди спечели първо място комплексно и класиране за националната надпревара.
Успешно се разработиха и защитиха различни училищни проекти на МОН- за училищна униформа, мярка „Без свободен час”,по програма „Българските библиотеки- съвременни центрове за четене и информиране”,проект „Ремонт и реконструкция на спортни площадки”. За радост на всички се сдобихме със спортна площадка с изкуствена настилка.
Петата година от съществуването ни започна с успешен старт- вече паралелките са 10, учениците – 197. Предстои поредната напрегната година, в която ще изпратим нашия първи випуск 2010 но ОСУ ”Дръстър”.
Зрелостниците ни се дипломираха успешно и това бе старт за реализация на шест студенти, сред тях и отличничката на випуска Кристела Васкова Василева.         

Гордеем се с първия шампион по борба на ОСУ“Дръстър“ Денис Шермин в кат.+73 кг, от март 2006 година. Илия Веселинов е национален състезател по плуване, участник в Балканските игри за 2010, донесъл първа точка за България. Емил Господинов и Румяна Георгиева са джудистите с най-много медали от републикански и международни турнири, те са балкански шампиони по джу-джуцу. Техни последователи са Десислав Господинов и Гергана Йорданова. Маратонецът Денис Фарадинов е многократен победител в дисциплината 10000 метра спортно ходене за старша възраст. Най- точните  стрелци са Петър Димитров и  Кристиян Кулев, Майсторски се справя с пистолет и Шенай Емрулова. Футболистите са три отбора-деца, юноши младша възраст и юноши старша възраст. Бъдещите попълнения за мъжкия отбор на ФК“Доростол“ са Димитър Димитров, Денислав Георгиев, Йозджан Ружди и Йозгюр Танер, Ерхан Мехмед. Изявените ни борци са шампионите Георги Дойков, Христо Йорданов, Танжу Азизов.

Година

Златни медали

Сребърни медали

Бронзови медали

Общо :

2006г.

6

15

19

40

2007г.

14

13

34

61

2008г.

12

7

16

35

2009г.

10

19

30

59

2010г.

18

20

25

63

Общо :

42

54

99

195

Септември 2010 година, година на промяна- имаме ново училищно Ръководство: Директор е г-н Петър Цветков и ПДУД- г- жа Галя Илиева. Те представиха нова визия и стратегия за развитието на училището в духа на европейските изисквания- то да се превърне в средище за личностно развитие на подрастващите, с възможност за обучение и реализация на младите спортни таланти, формиране у тях на национални и общочовешки добродетели, съзнание и поведение на европейски граждани.

През октомври се учреди Училищно настоятелство с устав и Управителен съвет.Негов председател е г- н Петко Добрев, общественик и родител, който изрази готовност за сътрудничество и подпомагане дейностите в училище.Необходимост, без която в пазарната икономика не е възможно да има пълноценен живот за учениците ни.

Вече имаме не само успешни спортни изяви. На математическото състезание «Черноризец Храбър» Мария Иванова от шести клас е на десето място за област Силистра.

Чудесната  инциатива за съвместна квалификационна работа на педагозите с колегите им от ОУ»Д.Благоев» от град Велико Търново се реализира в две срещи, под формата на семинари. Ползотворно събитие за повишаване на професионалните умения на учителите чрез популяризиране на положителни практики и опит.

Спортист №1 за 2009 година е Илия Веселинов Василев, национален състезател по плуване.

Въведени са електронни дневници, в които родителите могат да проследят оценките по предмети и отсъствията на учениците.Сърварът е с постоянен достъп.

Върхови спортни постижения показаха стрелците Петър Димитров и Кристиян Кулев, борецът Танжу Азизов, атлетите ни Денис Фарадинов и Джан Дилявер. Силните ни джудисти Васил Господинов, Гергана Йорданова и Ивелина Георгиева са известни вече извън пределите на родината ни.

Приет Първи студент в НСА, треньорски профил– гордостта на силистренското плуване- Илия Веселинов Василев.

Випуск 2011 ще се помни, защото резултатите от ДЗИ по български език и литература ни наредиха в топ 10 за област Силистра.От 36 дипломирани зрелостници, 19 се реализираха успешно в различни вузове и колежи.

От 2011 година в новия учебен план за девети клас се въвежда специалност” Треньор по вид спорт” . По този повод бе проведена кръгла маса с водещ проф. д.п.н.Малчо Малчев, преподавател от ШУ” Епископ Константин Преславски”.

В училището кипят разностранни дейности по Проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”, който се осъществява с финансовата подкрепа по оперативна програма”Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. В извънкласните дейности са включени 90 деца в 7 групи. В публичните изяви учениците показват наученото от неформалната среда и заниманията им извън учебното им време.

Проведе се американското състезание Spelling Bee, където учениците спелуват като произнасят буква по буква различни думи от английски език.Победител за област Силистра е Християн Великов Иванов от седми клас.

По повод Международния ден на книгата в училище организирахме инициатива за „Най- добър четец” заедно с приятелите ни от ОУ”Св. Климент Охридски” от с.Иширково.

Спортистът с най- много отличия за 2011 година е Гергана Йорданова Йорданова, състезател по джудо.  Отличена със сребърен медал от европейската купа по самбо, сребърен медал от ДП по джудо за девойки, два бронзови медала по джудо за жени, сребърен медал от ДП по самбо, бронзов и сребърен медала от ДЛШ по борба за девойки, кат.53 кг и златен медал от ДШ по джу- джуцу.

Шампион в дисциплината 40 изстрела с пневматичен пистолет при момчетата е осмокласникът Даниел Петров с личен резултат 356 точки. Стрелците отвоюваха купа с трето отборно място от ДП с малокалибрено оръжие.

На патронния празник на училището премиите на фондация „Преслав Стоянов” бяха връчени на лакоатлета Александър Дяков от 11 клас и на джудистката Гергана Йорданова от 12 клас.

Борците се окичиха с три златни, един сребърен и пет бронзови медала от националния турнир по борба, свободен стил- деца.

Разгромна победа на футболистите ни в гр.Каварна на ПФК”Каварна” с убедителния резултат 0:8 и поредна победа на ФК”Спартак 1918” с 5:0.

 Работи се успешно по проект BG 051РО01- 4.2.05 „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Училището успешно реализира и изпълнява различни проекти и национални програми: Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти (УСПЕХ), Проект „Ученически и студентски практики”, и двата съфинансирани от ОП „Развитие на човешките ресурси”, Проект „Успяваме заедно в различието си”, съфинансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”, НП „С грижа за всеки ученик”, НП „На училище без отсъствия”. Учениците спортисти разгръщат нови свои възможности в различни области на науката, изкуствата и спорта.

 Първенец на випуск 2012 година е Гергана Йорданова.

 Радващи спортни изяви за джудисти, борци и ФК”Доростол”.

 Ръководството на училището излъчи за 2013 година двама първенци на випуска: за „Спортист на випуск 2013” е номиниран Кристиян Димитров и за „Активна гражданска позиция” – Мустафа Мустафа.

 Осмата година започваме с прием на една паралелка в пети клас и с това училището ни наброява 167 ученици спортисти.

 Гергана Йорданова е студентка в СУ”Климент Охридски”, специалност „Специална педагогика”

 Спортист на годината е Теа Димитрова за високите майсторски постижения по спортна стрелба.

 Първенец на випуск 2014 година е Виктор Василев, студент в РУ”Ангел Кънчев”, специалност „Кинезитерапия”.

   Проект „Успяваме заедно в различието си”, изпълняван от Общинско спортно училище „Дръстър” в партньорство със СНЦ „Паралел – Силистра”, е продължение на училищната политика  за въвеждане на интеркултурното образование в училище. Той стартира през м. октомври 2014 г.и се осъществяват  извънкласни форми на интеркултурно образование в клубовете „Мултикултурен калейдоскоп”, „Шарен фотообектив”, „Интеркултурен журналист”, с 40 ученици от V до X клас от различни етнически групи.

  Излъчени са нови национални състезатели: Богомил Яковчев по спорта плуване, Кристиян Димитров по спорта джудо. Джан Дяливер е с най-високи резултати по лека атлетика.

  Щафетата на успеха продължават Начо Начев– национален състезател по самбо и джу- джуцу, медалист от Балканиада, с класиране на пето място на Световна купа по самбо за мъже, участие в Европейско първенство по самбо за младежи. Рустислав Добрев, балкански шампион и носител на бронзов медал от Световно първенство по джу- джуцу, многократен медалист от държавни първенства по самбо.

 Спортист №1за 2014 година е Рустислав ПетковДобрев, ХІ клас, джудо,национален състезател по джу-джицу.

 Гордеем се с Теа Димитрова и Ванина Илиева- шампионки на България по спортна стрелба.

  Принос в развитието на спорта борба имат Октай Осман с два сребърни медала от ДП, Денис Огнянов– с бронз от ДП и Александър Радев– сребро от ДЛП по свободна борба за възраст юноши.

  Националите ни по плуване Георги Георгиев и Богомил Яковчев направиха поправки на националните рекорди на 50 м „Гръб”, 50 м „Бътерфлай” и 100 м „Свободен стил”. Със спечелените общо 10 медала при младежи и мъже младите плувци направиха заявка за участие в силния турнир в Гърция и Балканиадата в Румъния, където се очаква да покрият нормативи за европейското и световно първенство за младежи.

  На Държавно лично първенство по борба за момичета, кадетки и девойки джудистките се окичиха с три сребърни и един бронзов медала.

 Спортист №1 за 2015 година е Начо Маринов Начев, национален състезател по самбо.

  Шампионка на България за 2015 г.по джудо в категория 32 кг при девойките стана шестокласничката Катерина Колева. Седмокласничката Йоанна Великова, кат. 36 кг.  грабна бронзовия медал. Първият си медал – бронз, спечели Рангел Русев, кат. 50 кг.

 По повод 10 години от възобновяването на Спортното училище се реализираха множество прояви: „ Дни на отворените врати по спортове”– с турнири по шахмат и тенис на маса; открити уроци по плуване и спортна стрелба с възрастова група V- VIII клас. Двустранна среща по свободна борба между ОСУ”Дръстър” и СКБ”Лудогорец” от село Паисиево, община Дулово и финализиране на празника с футболните срещи ФК”Доростол”- ОСУ”Дръстър” (деца и мъже). Празничният юбилеен концерт събра гости, родители и приятели на училището ни в залата на община Силистра, да споделят празника.

  Участие в  инициативите на Майските празници на града ни- в Ателие за рисунки на тема: „Научи се да се пазиш сам на пътя”. Нашите художници Денис Кямилов, VІІ клас, Грегари Белчев, VІ клас и Кристиян Йорданов, V клас, проявиха лично отношение, творчество и въображение. Членове на клуб „Шарен фотообектив“ взеха участие в празничното отбелязване на Деня на Европа – Десислава Карамфилова и Джансу Моарем от VІІ клас, Антоний Радков от ІХ клас, десетокласничките Михаела Темелкова, Мария Иванова, Елизабет Вейсал и Ангелина Николова – отразиха в снимки празника.

 За 10 години възпитаниците на ОСУ ”Дръстър” Силистра са спечелили общо 374 медала от държавни и международни първенства и турнири. Търсим и постигаме европейски модел за развитие на съвременно училище, шанс за постигане на елитни спортни постижения и професионално развитие в областта на спорта.

  Първи медал за лекоатлетката Джансу Моарем, ученичка от VIII в ОСУ „Дръстър”.  Бронзовото отличие блесна на гърдите й в Поморие на Национален шампионат по спортно ходене. Тя постигна  лично време от 18 минути и 40 секунди.

   Единадесетокласничката-лекоатлетка в Общинско спортно училище „Дръстър” – Силистра Ангелина Николова получи за 2016 година стипендия на фондация „Преслав Стоянов”.

  Директорът Петър Цветков отличи един спортист – джудистът Денис Джелал от VIII-ми клас с поздравителен адрес от името на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Силистра, Организационния комитет „Рицари на доброто” и Инициативния комитет „Спасение” – Силистра. В него институциите поздравяват Денис за проявената „съпричастност към нуждаещ се, за толерантността и скромността да не се афишира доброто дело, което е възприето като обикновена постъпка на правилно възпитан и отговорен младеж, достоен за похвала.”

   На  Държавно лично първенство по свободна борба от 12.02.2016 г. до 14.02.2016 г. в гр. Сливен състезателите от възраст момчета,  завоюваха един златен и един бронзов медала. Шампион на България в категория до 85 кг стана Денис Огнянов Крумов, ученик от VIII клас. Иво Петков Иванов, също ученик от VIII клас, участник в категория +85 кг, се окичи с бронзов медал.

  На ХV Международен турнир по борба, свободен стил, за възраст момчета в памет на з.м.с. Злати Динев Ройдев , Денис Крумов в кат. 85 кг доказа, че и на международно ниво е непобедим и заслужено се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

   На 19 и 20 март 2016 в Горна Оряховица се проведе Държавният личен шампионат по борба за деца в свободния стил.  Двама шестокласници от ОСУ „Дръстър” – Неджиб Сунай Неджиб, кат. 73 кг, и Радослав Севдалинов Колев, кат. +73 кг. доказаха , че само спортното училище може да бъде „машина за шампиони”. Двама участници – две титли! 

  На Държавно първенство за момичета и момчета в гр. Търговище седмокласничката Ванина Илиева отново завоюва шампионската титла в стрелбата с пушка. В дисциплината 10 м, 40 изстрела тя отстреля 395,5 точки. Нейният резултат изведе отбора на момичетата на трето място в отборното класиране. Момчетата също спечелиха отборна купа, подреждайки се на второ място в класирането в стрелбата с пушка.

   Отлично представяне на учениците от ОСУ „Дръстър” – Силистра, състезатели в стрелбата с пушка, на турнира по спортна стрелба „Купа Варна”. Той се проведе на 9 и 10 март 2016 г. Златен медал за вече опитната Ванина Илиева, VІІ клас, сребърен за петокласничката Камелия Славова и бронз за Йоанна Маринова, VІ клас.

 

 

Етикети: